top of page

ZES KATERS

Katers komen en gaan in vele gedaanten. Degene die regelmatig alcohol nuttigen weten dit (en dat zijn er veel). Toch heb ik de behoefte ze even op een rijtje te zetten. Want dat is hip.

  1. Pretkater – Ok, eigenlijk is de alcohol nog aan het feesten in je bloed. Meestal wordt het plezier binnen deze kater aangewakkerd door de aanwezigheid van een pretkaterpartner in crime. Geniet zolang het duurt, want rond de klok van 17:00 is het gedaan met jullie.

  2. Depressieve kater – Arme, arme jij. Je kan de vinger er niet op leggen. Gisteravond was toch leuk? Ja, en al je geluk is verbruikt. Morgen nieuwe dag, hou die gedachte vast.

  3. Algehele malaise kater – Deze kater dringt door tot in je fysieke kern. Mentaal ga je wel lekker totdat je je realiseert dat je tot niets in staat bent. Horizontaal door het leven lijkt enige optie. Mede hierdoor kan de depressieve kater om de hoek komen kijken. Aka, je dag is vuilnis.

  4. Zombiekater – Deze is zo slecht nog niet. Je omgeving heeft meer last van je dan jij van hen. Verdoofd ben je. Afwezig en onaanspreekbaar. Perfecte gelegenheid om een speeltuin vol krijsende kinderen op te zoeken.

  5. Schaamkater – Dit is mijn minst favoriete. Deze kater kun je nog dagen bij je dragen. In extreme gevallen zelfs weken. Heb je dat echt gezegd/gedaan/voor elkaar gekregen? Je overweegt bloedserieus te emigreren naar alles behalve je huidige verblijfplaats. En anders ben je wel een schuilkelder aan het hosselen op marktplaats om 5 weken in onder te kunnen duiken.

  6. Filosofische kater – Fysiek defect, maar je brein staat nog op standje ongeremd. Misschien wel de meest nuttige kater die er is. Documenteer je.

N.B. Bovenstaande katers kunnen ook tegelijkertijd optreden. Dit kan in sommige gevallen heel beroerd uitpakken. De katers zijn een onoverkomelijk onderdeel van het ontnuchteringsproces (wacht even, ONTNUCHTEREN?) Je zou denken dat de katers gevolg zijn van alcoholgebruik en niet de oorzaak zoals de term 'ontnuchteren' ons doet vermoeden. Aan de andere kant, in het klappen van een biertje tegen aanwezige kater, schuilt waarheid. En de cirkel des alcoholgebruik is rond.


bottom of page